Zdrowie i Dieta

Planowanie posiłków w diecie dla cukrzyków

Plan posiłków to Twój przewodnik po tym, kiedy, co i ile jeść, aby uzyskać potrzebne składniki odżywcze, jednocześnie utrzymując poziom cukru we krwi w docelowym zakresie. Dobry plan posiłków będzie uwzględniał Twoje cele, gusta i styl życia, a także wszelkie przyjmowane leki.

Chorując na cukrzycę będziesz chciał zaplanować regularne, zbilansowane posiłki, aby uniknąć wysokiego lub niskiego poziomu cukru we krwi. Pomocne może być spożywanie mniej więcej takiej samej ilości węglowodanów w każdym posiłku ale najważniejsze jest kupić produkt dieta cukrzycowa.

Węglowodany, białko, tłuszcz i błonnik w żywności wpływają na poziom cukru we krwi na różne sposoby. Węglowodany mogą podnieść poziom cukru we krwi szybciej i wyżej niż białko lub tłuszcz. Błonnik może pomóc Ci kontrolować poziom cukru we krwi, więc węglowodany zawierające błonnik, takie jak słodkie ziemniaki, nie podnoszą poziomu cukru tak szybko, jak węglowodany z niewielką ilością błonnika lub bez błonnika, takie jak napoje gazowane.

Liczenie węglowodanów w cukrzycy

Śledzenie liczby spożywanych węglowodanów i ustalanie limitów dla każdego posiłku może pomóc utrzymać poziom cukru we krwi w docelowym zakresie. Skontaktuj się ze swoim lekarzem lub dietetykiem, aby dowiedzieć się, ile węglowodanów możesz zjeść każdego dnia i podczas każdego posiłku, a następnie zapoznaj się z listą popularnych produktów spożywczych zawierających węglowodany i porcjami. Aby uzyskać więcej informacji, zobacz Liczenie węglowodanów. Dieta cukrzycowa jest wskazanym rozwiązaniem w tym przypadku.

Innym sposobem zarządzania spożywanymi węglowodanami jest wykorzystanie indeksu glikemicznegoikona zewnętrzna(ŻOŁNIERZ AMERYKAŃSKI). IG klasyfikuje węglowodany w żywności od 0 do 100 w zależności od tego, jak bardzo wpływają one na poziom cukru we krwi. Pokarmy o niskim IG są wolniej trawione i wchłaniane przez organizm, dzięki czemu dłużej pozostajesz pełny. Nie mają dużego wpływu na poziom cukru we krwi. Żywność o wysokim IG jest szybciej trawiona i wchłaniana. Mają większy wpływ na poziom cukru we krwi i szybciej zgłodniejesz. Kilka przykładów:

  • High IG: chleb (biały i pszenny), puree ziemniaczane, arbuz, sok owocowy
  • Niskie IG: fasola, brązowy ryż, pomidory, jogurt, jabłka, mleko

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *